Fårö är en liten ö som är belägen nordöst om Gotland och de båda öarna skils åt av Fårösund. Fårö har omkring 500 fastboende men invånarantalet ökar, främst under sommaren, tack vare att ön är ett populärt besöksmål. Att åka över till ön med bilfärja från Gotland tar cirka åtta minuter. Liksom grannön Gotland lockar denna ö med sin speciella, vackra och karga natur. Raukarna vid exempelvis Digerhuvud och Gamla Hamn är givna turistmål, såväl som Sudersand som har framröstats som världens näst bästa strand. En annan populär turistattraktion är Bergmanveckan som anordnas årligen sedan år 2004. Regissören och filmskaparen Ingmar Bergman var i många år Fåröbo och veckan är skapad till hans minne då hans filmer, inspelningsplatser och konstnärskap visas och hyllas.

Kusten på Fårö

Fårö och dess natur

Fårö är till ytan Sveriges åttonde största ö. Ön erbjuder något för alla, såväl filmfantaster till soldyrkare och hästfrälsta. Så har det inte alltid varit. Fram till 1998 var Fårö en förbjuden plats att åka till för utländska medborgare, eftersom ön då var militärt skyddsområde. Idag är alla välkomna att ta del av den säregna natur och de evenemang som anordnas på ön. Du kan exempelvis se mer av ön från hästryggen genom att boka en ridtur på islandshästar. Gården som anordnar uthyrning heter Gåsemora och har hästar för alla, ridvana som nybörjare. Du måste dock vara över tolv år för att få rida. De 60 hästarna tar med sina besökare på en tur genom det karga landskapet och de flesta hänförs av hur vacker ön är.

Fårö har flera besöksmål som passar både för de bofasta och för den tillfälliga besökaren. Ett av de mest populära attraktionerna är Digerhuvud som är Sveriges största område med raukar. Hundratals stenformationer på en 3,5 kilometer lång kuststräcka är en ovanlig syn på andra platser i landet. Dessa speciella stenar bildas när mjukare bergarter bryts ner på grund av havet och en hårdare kärna av kalksten blir kvar. Raukar finns bara på Gotland och Öland samt på öarna runt omkring. Digerhuvud är ett naturreservat med särskilda regler som går att läsa på de informationsskyltar som finns på platsen. Ett annat naturreservat är Marpes som länge har fungerat som betesplats för får och naturen är därför starkt präglad av detta.

Bergman och Fårö

Ingmar Bergman är förmodligen den person som starkast förknippas med Fårö. Bergman kom till ön första gången på våren år 1960 för att leta efter en passande inspelningsplats till filmen ”Såsom i en spegel”. Han förälskade sig i ön och bosatte sig och bodde där fram till sin död år 2007. Fyra spelfilmer samt två dokumentärer spelade Bergman in här. De hus och byggnader som ägdes av Bergman förvaltas nu av Stiftelsen Bergmangårdarna. Totalt är det fem byggnader, bland dem bostadshuset Hammars, som sköts av stiftelsen. Tanken är att byggnaderna ska tjäna som en internationell mötesplats för konstnärer och forskare men också som festivalplats och som aktivitetshus för barn och ungdomar.

Ytterligare en organisation på Fårö som bedriver verksamhet i Ingmar Bergmans fotspår är kulturinstitutionen Bergmancenter. Stiftelsen drivs av Gotlands kommun och föreningen Fårö framtid. Bergmancenter anordnar exempelvis den årliga Bergmanveckan. Evenemanget har sedan starten år 2004 gästats av flera stora filmarbetare som exempelvis Harriet Andersson, Susanne Osten, Kenneth Branagh och Gösta Ekman. Flera av dem som gästat har anknytning till Bergman som hans f.d. partner Liv Ullman. Parets gemensamma dotter Linn har varit en av de drivande krafterna till den andra stiftelsen, Bergmangårdarna. En stiftelse som grundades av Ingmar Bergman själv och som fortfarande hålls vid liv är Stiftelsen Ingmar Bergman. Den har som uppdrag att förvalta hans arkiv och föra vidare kunskap om hans arbete. Arkivet består av tusentals dokument med manus, fotografier och dagböcker av Bergman. Föreningen bildade Bergman år 2002 med Svenska Filminstitutets dåvarande VD Åse Kleveland.

Upptäck hela Fårö

Hela Fårö är värd att upptäckas. På öns södra del ligger bland annat Ryssnäs och Engelska kyrkogården. Fårös sydligaste del är Ryssudden med en vacker strand och med enstaka tallar och ekträd som vegetation. Strax norr om Ryssudden ligger kyrkogården med begravda engelska och franska soldater. Under Krimkriget som pågick mellan åren 1853 till 1856 användes Fårösund som flottbas i kriget mellan Ryssland och de allierade England och Frankrike. År 1854 utbröt kolera hos alliansländerna och befälen som dog i sjukdomen ligger begravda på Fårö. Övriga soldater sänktes ned i havet.

Det är inte långt mellan sevärdheterna på Fårö. Antingen tar du dig runt med bil som du får skeppa över gratis med bilfärjan som ankommer till kajen Broa på ön från Fårösund på Gotland eller så väljer du att exempelvis se ön från cykeln. Eftersom landskapet är flackt och ön har många fina vägar som lämpar sig för cykel är det ett smidigt sätt att ta sig runt.