Långt ner i Sverige ligger en av landets två större öar, nämligen Gotland. Ön ligger omkring 100 kilometer från fastlandet och är omringad med flera mindre landbitar, bland annat Fårö, Gotska Sandön och Karlsöarna. Varje år sker flera betydelsefulla evenemang på Gotland. Dit kan man resa om man vill prata politik under Almedalsveckan, klä ut sig enligt medeltida ideal under Medeltidsveckan eller helt enkelt om man vill tillbringa sin lediga tid där. Ön är känd för att vara ett populärt semestertillhåll för lediga svenskar som reser från fastlandet för att hyra en stuga på ett ställe som andas en genuin känsla.

Gotland under medeltiden

Gotland har länge varit en betydelsefull plats. Ön har nästan alltid varit bebodd och på grund av detta finns flera tusen fornlämningar. Om du reser dit idag kan du se kvarlevor från både stenåldern, bronsåldern, järnåldern och givetvis medeltiden. Det är framförallt medeltiden som ön är känd för, främst i och med det stora evenemang som anordnas varje år. Under en vecka i augusti verkar det som att nästan alla öns boende och besökare reser tillbaka i tiden, för då går nämligen Medeltidsveckan av stapeln. Det är en festival som drar tusentals besökare varje år och nästan varenda människa verkar vara tidsenligt utklädd.

Medeltidsveckan hölls för första gången år 1984 och har kommit att växa enormt under årens lopp. Från början var tanken att rikta mer uppmärksamhet till medeltiden genom att få liv i några urgamla traditioner, och man kan verkligen säga att det målet har uppnåtts. Temat är den danske kungen Valdemar IV Atterdags brandskattning av Visby på 1300-talet. Varje år iscensätts nästan alla händelser som skedde då, så om du vill ta del av ett tornerspel och handla renkött på en medeltida marknad är det till Gotland du ska resa. Flera av evenemangen är autentiska och gästerna är klädda i jutesäckar och andra naturmaterial.

En annorlunda natur

Gotland är ett kalkstenslandskap

Folk reser till Gotland av andra anledningar än endast Medeltidsveckan. Naturen utgör en stark dragningskraft, främst eftersom den skiljer sig från övriga Sveriges natur och inte går att finna någon annanstans. Ön brukar ibland kallas för kalkstenens land och det uttrycket stämmer bra. Om du står på en kulle och blickar ut över Östersjön lär du få syn på mängder vit kalksten som är materialet i de karga klipporna som reser sig runt kusten. Ofta stupar klipporna rakt ner i havet vilket är en mäktig syn som inbjuder till både fascination och fantasier om svunna tider. Vem vet vilka skepp som närmade sig klipporna för flera hundra år sedan?

Gotland är en relativt liten ö som går att upptäcka med bil eller med cykel. När du reser omkring kommer du upptäcka att ön består av mer än bara kalksten. Det gäller att vara vaksam, för här och där kan det nämligen dyka upp ett träsk eller annan sumpmark. Denna ö är ovanlig i sitt slag eftersom den har flera olika naturfenomen samlade på ett ganska litet område. Om vi går tillbaka i tiden hade ön till och med ett korallrev, men det kan man bara ana vaga spår av idag.

Kändisarnas favorit på sommaren

Gotland har länge haft en central roll i Sveriges historia, även om ön rent geografiskt ligger en bit ner i östra hörnet av vår nation. Idag nämns ön ofta i samband med de många kändisarna som har skapat sitt semestertillhåll där. Författaren och mediemannen Alex Schulman är en av dem och även programledaren Peter Jidhe har setts i krokarna. Dessa breddgrader är dock internationellt kända i och med att den ikoniska regissören Ingmar Bergman bodde på Fårö, ett stenkast från fastlandet på Gotland. Han hade sitt hem och sin arbetsplats där under lång tid och idag har det byggts upp som museum. Platsen lockar tusentals svenska och internationella gäster varje år.