Ingmar Bergman är en internationellt välkänd film- och teaterregissör som är född 1918 och avled 2007. Ingmar Bergman arbetade även som författare, teaterchef, dramatiker och manusförfattare under sin livstid. Bergman växte upp i ett religiöst hem där det rådde, enligt författaren själv, motsägande budskap. Det kristna budskapet om kärlek gick emot faderns disciplinerade uppfostringsmetod med bestraffningar. Detta är något som Bergman har använt sig av i sina verk, bl.a. i ”Fanny och Alexander” som gavs ut 1982. Han var elev vid Palmgrenska samskolan som var den första skolan i Skandinavien med undervisning för både flickor och pojkar. Bergman har använt sina erfarenheter om lärarna på skolan i sin film ”Hets”.

Ingmar Bergman har skapat många klassiska verk

Ingmar Bergman och hans studier samt arbetsliv

Ingmar Bergman studerade vid Stockholm högskola under åren 1937-1940 och där började hans intresse för teater. 1937 började hans karriär som regissör då han regisserade olika amatörsällskap i staden. Hans favoritdramatiker var Hjalmar Bergman och August Strindberg. Bergman skrev många pjäser och berättelser under sina unga år och den första av hans pjäser som sattes upp var ”Kaspers död” på studentteatern i Stockholm. Detta skedde 1942 och under sina uppsättningar fick han kontakt med många skådespelare som han har fortsatt att ge roller till i sina senare uppsättningar och filmer. Han drog på sig ett magsår på grund av inkallelser under andra världskriget men han fick till slut en frikallelse.

Ingmar Bergman inledde sin teaterkarriär som teaterchef år 1937 och blev regiassistent vid Operan 1940. Samma år fick han chansen att komma in till filmbranschen då han började att arbeta som manusbearbetare vid Svensk Filmindustri. Filmen ”Hets” år 1944 blev hans filmdebut och en framgång. Hans nästa filmprojekt, ”Kris” 1946 resulterade i ett nederlag och gjorde det svårt att få förnyat förtroende för andra projekt. Han blev dock kontaktad av filmbolagsdirektören Lorens Marmstedt, sedd som en risktagare, och tillsammans skapade de framgångsrika filmer under senare delen av 40-talet. När Bergman inledde sitt långvariga samarbete med fotografen Gunnar Fischer, började Svensk Filmindustri att vara producent för hans filmer igen.

Dramaten och utomlands

Ingmar Bergman hade en lång karriär som regissör på Dramaten. Han debuterade år 1951 genom att regissera ”Det lyser i kåken” av Björn-Erik Höijers pjäs. Under 1963-1966 var han chef för Dramaten och skapade teaterverksamhet för barn. Dock gjorde tyvärr allt det administrativa arbetet som chef att han blev sjuk, och sjukskriven en lång tid på grund av detta. Mitt under en teaterrepetition 1976, blev han gripen misstänkt för skattebrott. Senare blev han friad från alla misstankar men händelsen gjorde att han deklarerade att han skulle lämna Sverige. Han flyttade till München 1977 och staden blev hans nya hem och arbetsplats.

Ingmar Bergman gjorde filmen ”Ormens ägg” 1977 i Tyskland och ”Höstsonaten” 1978 i Norge. I staden som han hade valt att bo i, München, arbetade han vid Residenztheatern. Ingmar Bergman arbetade även som gästregissör vid teatrar i Köpenhamn, London, Oslo och Salzburg. I slutet av 60-talet var det tal om ett samarbete mellan Bergman, Akira Kurosawa och Federico Fellini. Tanken var att de skulle berätta om en kärlekshistoria, men var och en på sitt eget vis. Dock blev projektet aldrig av på grund av att Kurosawa blev allvarligt sjuk. Diskussionerna fortsatte med Fellini men tyvärr blev det aldrig verklighet av planerna. Bergman var som filmregissör inspirerad av regissörer som Federico Fellini, Akira Kurosawa, Jan Troell, Luis Buñuel och Andrej Tarkovskij. 1981 återvände Bergman tillbaka till Sverige igen, strax innan utgivningen av ”Fanny och Alexander”.

Ingemar Bergman då och nu

Ingmar Bergman föddes 1918 och blev redan under unga år intresserad av teater. Under sin uppväxt blev han bestraffad många gånger av sin strängt religiöse far, vilket har varit tema i många av hans pjäser och filmer. Ingmar Bergman arbetade som regissör under sin studenttid och där träffade han även många av de skådespelarna som har varit hans förstaval till många av rollbesättningarna i hans pjäser och filmer. Han ville in till filmens värld och började att arbeta för Svensk Filmindustri 1940. Han har gett ut många filmer bland annat ”Fanny och Alexander” 1982 som blev en stor framgång. Han är en internationellt välkänd teater- och filmregissör som har arbetat utomlands och i Sverige.