Medeltiden är en tid som fascinerar många människor. Det finns flertalet böcker och filmer som behandlar den tiden i världshistorien och intresset är stort för både kläder, musik och historiska föremål. Runt om i Sverige visar man medeltiden på olika sätt. Det har funnits en medeltida by i Götene i Västergötland och medeltidsveckor finns i många städer. Det är till exempel populärt att besöka Ekehagens forntidsby utanför Falköping men Medeltidsveckan i Visby på Gotland är den största av dessa festivaler. Medeltidsveckan lockar över 40 000 besökare och har över 500 olika evenemang. Många av evenemangen visas i de medeltida miljöerna i centrala Visby men det finns även andra som visas på landsbygden runt omkring staden.

Medeltidsveckan är välbesökt

Medeltidsveckan och dess historik

Medeltidsveckan i Visby på Gotland har funnits sedan 1984. Man skapade konceptet med en medeltidsvecka med syftet att lära ut fakta om tiden genom att befinna sig i verklig miljö. Man vill att besökare ska få uppleva medeltiden på ett sätt som det kan ha varit enligt historiska efterlämningar. Temat för Visby medeltidsvecka är om den danske kungen Valdemar IV Atterdags brandskattning av människorna i Visby år 1361. Brandskattning är när en armé, under krigstid eller under en konflikt, hotar att bränna ner staden om befolkningen inte betalar för sig.

Medeltidsveckan började med att Wiveka Schwartz, som är grundaren av veckan, sökte pengar för att starta detta projekt och fick det beviljat. Man önskade tyger, som siden, sammet och trasor, till projektet och man fick in tillräckligt för att kunna sy rekvisita och kostymer. Många människor arbetade dygnet runt med att skapa kläder och annat. Kultursekreteraren från Stockholm och hennes man kom till premiären iklädda medeltidskläder som man hade sytt i Visby. Det var en regnig vecka 1984 men premiären och de följande dagarna blev till succé både för besökare och arrangörer.

Evenemang under medeltidsveckan

Under medeltidsveckan händer mycket och det finns över 500 evenemang för besökare att uppleva. Det finns en marknad under veckan där man kan handla tidstypiska saker. Själva marknaden är hjärtat på festivalen och där kan man till och med se artister uppträda från en scen. Här kan man också njuta av god mat som vildsvinsburgare eller grillat lamm. På festivalen finns även klassiska tornerspel som är en spektakulär och väldigt populär händelse. En föreställning tar cirka 90 minuter och innehåller en ädel kamp mellan riddare. Du kan se tornerspelen under hela veckan.

Under medeltidsveckan visas även ”Battle of Wisby” som anordnas för tredje året i rad. Flera hundra deltagare kommer från många olika länder och alla är ute på slagfältet. Deltagarna återskapar ett av Sveriges mest kända slag som skedde år 1361. Det handlar om den danske kungen Valdemar Atterdag och hur gotlänningarna kämpade mot honom och hans här. Deltagarna i slaget är både till fots och till häst. Här kan man också besöka härlägren runt omkring för att se hur man levde i ett sådant under medeltiden.

Medeltidsveckan förr och nu

Medeltidsveckan i Visby på Gotland besöks av cirka 40 000 människor varje år. Det började som ett mindre projekt 1984 till att ha en lyckad premiärvecka och många besökare. Syftet med medeltidsveckan är att låta människor lära sig om medeltiden genom att befinna sig i de miljöerna, klä sig tidstypiskt och se händelser som har funnits under den tiden. Evenemang under veckan är bland annat marknad, tornerspel och kända historiska fältslag. Marknaden är festivalens hjärta och där kan man som besökare äta, umgås, köpa tidstypiska saker och se artister uppträda. Tornerspelen är festivalens mest spektakulära evenemang och lockar många åskådare.